Corectiile in contabilitate

Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania in cadrul programului de informare pentru contabili.

Pentru corectarea erorilor contabile a fost alocat articolul 65 din Ordinul 1802/2014 pentru aprobarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.

Iata care sunt tipurile de erori care pot sa apara in contabilitate, si cum le poti corecta usor  in aplicatia CIEL Contabilitate.

Modul de corectare depinde de exercitiul financiar la care se refera:

  • exercitiul financiar curent;
  • exercitiile financiare precedente.

Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Modalitatea de corectare:

  • corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere;
  • corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat: contul 1174 “Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”;
  • erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se pot corecta prin contul 121 sau 1171, in functie de decizia entitatii, mentionata in politicile contabile.

Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza:

  • prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu);
  • prin inregistrarea inversă a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate.

CIEL Contabilitate permite ambele tipuri de corectii – atat in rosu, cat si in negru.Iata mai jos modalitatile disponibile pentru corectie:

1.Corectarea facturilor emise/primite

Poti sa anulezi, sa stornezi sau sa modifici orice factura introdusa in CIEL Contabilitate.Poti sa anulezi facturile prin stergere.

Pentru a putea sterge sau modifica o factura in CIEL Contabilitate,  mai intai trebuie sa o devalidezi si sa o treci in status-ul “Temporar“:

1

Dupa ce ai efectuat modificarile, treci din nou factura in starea “valid” pentru a te asigura ca se va regasi in jurnalele de cumparari/vanzari si va fi prinsa in inchiderea de TVA.

Dupa fiecare corectie de documente care contin TVA, este necesara rularea inchiderii de TVA inca o data.

Stornarea

Pentru stornarea unei facturi in CIEL Contabilitate, nu este necesar sa introduci aceeasi factura cu semnul “-“, ci ai optiunea Stornare (vezi imaginea de mai jos). In felul acesta economisesti timp pretios – iar economia este vizibila in cazul facturilor cu un numar foarte mare de pozitii.

2

Cum modifici in CIEL Contabilitate facturi si alte  documente care au o plata/incasare atasata

Atunci cand vei dori sa modifici un document pentru care s-a inregistrat ulterior si o plata/incasare (de ex. o factura de cumparare), vei fi informat  cu privire la existentaacestui document de plata. Pentru a efectua modificarea nu este necesar sa stergi plata/incasarea; accesezi optiunea “Demarcare”, prin care se sterge legatura dintre documente/note contabile, iar dupa realizarea modificarilor dorite, accesezi optiunea “Marcare” pentru refacerea legaturilor. 

2.Corectarea notelor contabile

In functie de politica adoptata de societate, notele contabile se pot :

1.Sterge – daca nu afecteaza perioade inchise, pentru care ai depus deja declaratiile fiscale/raportarile contabile.

De exemplu, se pot sterge notele din cursul lunii curente pentru care se constata erori de inregistrare.

2.Storna – daca afecteaza perioade inchise.

De exemplu: se constata ca in trimestrul 1, anul 2015, nu s-a efectuat corect descarcarea contului 471 “Cheltuieli inregistrate in avans” , rezultatul fiind inregistrarea unei sume mai mari pe cheltuielile cu chiriile. Nota nu se poate sterge fiindca declaratia 100 privind impozitul pe profit a fost depusa si prin stergere s-ar pierde evidenta documentara a bazei de calcul a impozitului.

Solutia in acest caz este stornarea.

In CIEL Contabilitate, poti face acest lucru introducand nota contabila cu suma in “-“ sau nota contabila inversa.

Important – in notele explicative la situatiile financiare, trebuie prezentate informatii cu privire la natura evenimentelor care necesita corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente si perioadele afectate de acestea.

Stiai ca ?

  • In CIEL Contabilitate poti marca documentele – respectiv poti imperechea notele documentelor tip facturi cu incasarile sau platile aferente lor (in cazul in care se fac inregistrari separate) si poti scoate din evidenta, in listarea raportului “Fisa de cont”, acele inregistrari (de tip facturi vanzare, facturi cumparare) care au fost stinse (inchise) cu incasari, plati, facturi etc. pentru o urmarire mai eficienta a componentei soldului. Rezultatul operatiei este completarea in gridul de note contabile a coloanei “Marca” cu aceeasi valoare numerica la factura si incasarea aferenta. 
  • In Ciel se pot genera automat declaratiile : 100,1300, 390, 392 si 394.

logo_patrat

 

Articole similare

Comentariul tau aici